Hur går det? (2009)

Durata: 5’
Kategori: Vokalmusik
Lyssna: 

En dag fick jag ett sms. “Det går bra”, löd den korta texten. Det lät ju löftesrikt, men sanningen är att ingenting gick särskilt bra just då. Allt stod stilla, inget gick framåt. Jag hade börjat komponera ett stycke för vokalkvartetten VOX och mina idéer fungerade inte. Jag ville ha en enkel, öppen text som jag kunde använda fritt så att den passade in i musiken, men hur jag än gjorde så var orden bara i vägen. Kanske var sms:et svaret? Jag fortsatte komponera och skrev vidare på sms:ets positiva uppmaning. I stycket hörs från början bara bokstäver (d e å etc), sedan stavelser och ord som hakar upp sig (de de de gå gå bra a a a etc), så småningom hela ord som gradvis vänds till meningar (Går det bra? När går det att förstå? Är det bra när det går framåt? etc). Alla ord är hämtade från meningen: “Det går bra att förstå att det är bättre när det går framåt.”

Det sägs att om man ler, även helt mekaniskt, så blir man gladare eftersom hjärnan får signaler om glädje. Vem vet, det kanske fungerar? I mitt stycke är det dock snarare ambivalensen som blir tydlig – det är inte så säkert att “det går bra”. Dessutom, när det var dags för uruppförande hade det blivit ett missförstånd: mitt stycke hade plötsligt bytt titel från “Det går bra” till den mer öppna frågan “Hur går det?”. Men det blev ju bara än mer passande, både med tanke på styckets tillkomst och hur musiken faktiskt låter.

Hur går det? är en beställning från VOX och Vara Konserthus. Uruppförande den 25 september 2009 i Visby under ISCM-festivalen World New Music Days 2009 Listen to the world!

Hur går det? (2008) 6’