Lustarnas trädgård (2009)

Durata: 30’
Category: Music and text

Lustarnas trädgård är ett samarbetsprojekt med stöd från Konstnärsnämnden och Stiftelsen Framtidens Kultur. Uruppförande 1 februari 2009 på Kulturhuset i Stockholm med Susanne Rydén, sopran, Anna Petrini, blockflöjt, Karl Nyhlin, luta, Fredrik Arsaeus Nauckhoff, bildspel och Kim Hedås, musik. En timmes konsert med musik och bilder från 1500-talet tillsammans med nyskriven musik.

Jag letade efter en bok på biblioteket och hittade istället två böcker om Hieronymus Bosch. Bilderna från Lustarnas trädgård gav mig en idé om att göra en konsert; jag fick lust att se vad som hände om man satte samman musik från den tiden med min egen musik.

Det som lockade mig var att få ge mig in i en annan tid, att komponera något som så tydligt förhåller sig till ett annat material, att göra något helt annat än det jag brukar göra.

Boschs bilder från Lustarnas trädgård, med sitt myller av motiv och berättelser, är överväldigande – var man än tittar så finns det något nytt att se. Färgerna, figurerna och detaljerna har satt spår i den nyskrivna musiken. Även trions besättning – sång, blockflöjt och luta – styrde in musiken åt ett visst håll och jag ville gärna höra trion lika enkel och direkt i den nya musiken som i den gamla.

Men min musik blev kanske ändå mest förändrad av att faktiskt kopplas samman med 1500-talsmusiken. Den äldre musiken finns nu med som skuggningar och en annan tids melodilinjer, fraseringar och harmonik har tagit plats i min musik. Det finns trådar som binder samman, även om det är flera lager, vridningar och förskjutningar som skiljer åt.

Texterna till den nyskrivna musiken har jag hämtat från tiden runt år 1500, men sedan har jag själv skrivit om, skrivit till och skrivit in dessa texter i musikens form. En del av texterna har tidigare sjungits i sånger på 1500-talet, men författarna är sedan länge bortglömda. Andra författare – som Luis Vaz de Camoes, Ludovico Ariosto och Erasmus av Rotterdam – lever kvar genom sina texter och finns nu med även i vår konsert.

För sopran, blockflöjt (sopranblockflöjt, tenorblockflöjt, Paetzold-bas) luta och gitarr.

Lustarnas trädgård (2009) för sopran, blockflöjt och luta 30’’