Stills (2020)

Durata: 9’
Kategori: Kammarmusik

Stills (2020) för basklarinett, film och elektronik i fyra högtalare, 9’

Rörliga bilder, ögonblick där flödet stillnar. Musiken i Stills utgår från rörelserna i rytmiska och harmoniska skiftningar, kombinerade i varierande mönster med serier av tempoväxlingar. Tiden sträcks ut, omvandlas och stillnar men fortsätter vibrera. Stills komponerades för svenska klarinettisten Robert Ek och finns i flera olika versioner: som ett konsertstycke för basklarinett, film och elektronik i fyra kanaler, samt i stereoversion – även utan film.

Stills hör till en serie kammarmusikverk där materialens rytmiska omvandlingar och harmoniska skiftningar skapar föränderliga tidsmönster. Andra verk i serien är Trice för piano, kontrabas och slagverk, Rounds för soloflöjt, Lineages för orgel och elektronik, Mimionimas för stråkkvartett samt Signs för solofagott. Detta pågående kompositionsprojekt med musik för akustiska instrument, ibland solo eller i mindre ensembler, ofta kombinerade med elektronik, inleddes 2015 och fortsätter med nya verk.

Länk till festivalen Geiger och en inspelning från april 2021:
http://youtu.be/qF2FjivFJ1w?t=1963

Uruppförande 13 december 2020 på festivalen inSonic 2020: Syntheses på ZKM i Karlsruhe, Tyskland. Klarinettisten Robert Ek spelade in på Acusticum i Piteå.

Länk till festivalen:
http://zkm.de/en/event/2020/12/insonic-2020

Länk till konsert i Klangkupolen på KMH, 26 april 2021:
http://www.youtube.com/watch?v=8OPvg5EtMSg

Stills (2020) 9'00''